Opstijgend vocht | Spouwisolatie | Premies spouwmuurisolatie | Premies dakisolatie | Premies sociale huurwoningen | Jobs*2 | Realisaties
close
Home » Dakisolatie

Dakisolatie - Dak isoleren

Waarom uw dak isoleren?

Bij een doorsnee woning gaat bijna 30% van de warmte verloren via het dak. Op lange termijn kan dakisolatie heel wat uitmaken op uw energiefactuur. Waarom zou u dan niet kiezen voor het dak isoleren om uw centjes te besparen. Isoleren van uw woonst is een investring dat u na tijd heel wat geld kan renderen.

Wettelijk verplicht vanaf 1 januari 2020

Vanaf 2020 moeten alle daken, zowel woningen als huurwoningen voldoen aan de gevraagde dakisolatienormen. Als de woning niet voldoet aan de nodige dakisolatienormen kan de burgemeester de woning ongeschikt verklaren. Vraag advies aan onze experts. Zij zullen u informeren en begeleiden met uw dossier.

Dakisolatie
dakisolatie dak isoleren

Premie dakisolatie

Met dakisolatie kunt u heel wat energie besparen. In een goed geïsoleerde woning is er minder verwarming nodig. En dat merkt u op uw energiefactuur. Met de energiewinstcalculator kunt u berekenen hoe snel u uw investering in dakisolatie terugverdient.Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moet elke woning vanaf 2020 dakisolatie (of zoldervloerisolatie) hebben.
Als u investeert in dakisolatie, kunt u steun krijgen van verschillende instanties.
• De netbeheerders geven onderstaande premies.
o Premie voor dakisolatie (of zoldervloerisolatie). U ontvangt enkel een premie als u dak/ zoldervloerisolatie laat plaatsen door een aannemer.
o Burenpremie. Deze premie is voor projectbegeleiders die per project minstens 10 woningen helpen energiezuinig te maken.
o Totaalrenovatiebonus. U kunt deze bonus krijgen als u minstens 3 energiebesparende maatregelen neemt.


• In een aantal gemeenten kunt u een gemeentelijke of provinciale premie krijgen voor dakisolatie. Vind uw gemeentelijke en provinciale premies via ‘Zoek uw subsidie’ op energiesparen.be. Of neem contact op met uw gemeente.
De belastingvermindering voor dakisolatie werd in 2017 afgeschaft.

Alle informatie hierover vindt u op de site van Fluvius:
https://www.fluvius.be/nl/thema/premies/premies-voor-huishoudelijke-klanten/premie-dak-of-zoldervloerisolatie

Wat vertellen onze klanten?

Klanten Ervaringen

Dakisolatie plaatsen?

Nu-Isoleren.be staat steeds paraat voor u. Snelle opvolging verzekerd.
De beste prijzen en service bij Nu-Isoleren.be! 100% tevredenheid gegarandeerd!

Vraag Hier Uw Offerte Aan

Dakisolatie? Zo isoleert u uw dak

Gaat u uw dak isoleren? Perfect, want met een goede dakisolatie kunt u heel wat geld besparen. Door het isoleren van uw dag daalt uw energierekening en draagt u uw steentje bij aan een duurzamere wereld. Wat er allemaal bij een dakisolatie komt kijken? Wij zetten de belangrijkste punten even voor u op een rijtje. Zo kan u goed geïnformeerd aan de slag gaan met het isoleren van uw dak. Als tip willen we wel al meegeven dat u maar beter niet bespaart op de hoeveelheid isolatie. Overisoleren bestaat eigenlijk niet en het credo is beter te veel dan te weinig.

Waarom uw dak isoleren?

Dakisolatie heeft heel wat voordelen. Wij zetten even de belangrijkste voordelen van een dakisolatie voor u op een rijtje:

  • U bespaart heel wat op uw energierekening
    Door uw dak te isoleren kunt u honderden euro’s per jaar besparen op uw energiefactuur. U kan al snel tot 30% besparen op uw energiekosten. Investeren in dakisolatie loont, want u recupereert uw investering razendsnel. Logisch dus dat heel wat mensen hun dak isoleren en dat er bij nieuwbouw geen discussie over is. De normen worden ook steeds strenger dus binnenkort gaat het zonder dakisolatie helemaal niet meer lukken.
  • U verhoogt uw wooncomfort
    Het binnenklimaat gaat er op vooruit door het isoleren van uw dak. De warmte wordt in de zomer beter buiten gehouden, terwijl de warmte in de winter beter binnen blijft. U krijgt een constante temperatuur in huis wat gezonder is. Bovendien kan u wanneer u over een zolder beschikt deze ook comfortabel in gebruik nemen. Een stabiel binnenklimaat betekent aangenamer wonen en daar streven we toch allemaal naar.
  • De waarde van uw woning stijgt
    Een betere dakisolatie verhoogt de waarde van uw woning. Uw woning krijgt immers een betere EPC-score, waardoor u meer kunt vragen bij de verkoop van uw woning. Als u uw zolder inricht komt er ook een bijkomende kamer bij, waardoor uw woning ook weer in waarde stijgt. Een woning die slecht geïsoleerd is en een beperkte dakisolatie gaat in de toekomst steeds moeilijker verkocht geraken.
  • Duurzamer
    Door uw woning te isoleren en te opteren voor dakisolatie verbruikt u minder energie, waardoor er minder CO2 wordt uitgestoten. Door uw dak te isoleren draagt u dus bij aan een betere wereld.

Welke soorten dakisolatie zijn mogelijk?

Uw dak isoleren? Dan kunt u kiezen tussen verschillende materialen, elk met hun prijskaartje en hun voor- en nadelen. Wij zetten de meest voorkomende isolatiematerialen even op een rij:

  • Minerale wol
    Hier heeft u voor uw dakisolatie de keuze tussen glaswol en rotswol. Deze zijn makkelijk te verwerken en scoren goed op het vlak van isolatie. Deze materialen bieden een onklopbare prijs-kwaliteitsverhouding en zijn dan ook uitstekend om uw dak te isoleren. Dit materiaal is ook geluiddempend en brandvertragend. Kiest u voor minerale wol, dan geniet u van een zeer goede thermische isolatie.- Glaswol dekens: Dakisolatie voor een hellend dak? Dan is glaswol perfect. U snijdt dit materiaal perfect op maat. Draag bij het plaatsen wel een masker en handschoenen, zo voorkomt u irritatie.
  • Rotswol dekens: Ook dit materiaal isoleert uitstekend en is perfect voor de zolder of het hellend dak. Akoestisch scoort dit materiaal net iets beter dan glaswol.
  • Gespoten glaswol wordt gebruikt voor hellende daken en plafonds. Het kan makkelijk in holtes worden ingeblazen. Koudebruggen worden met dit materiaal vermeden.
  • Kunststof  dakisolatie EPS, XPS, PUR, PIR en PF, het zijn allemaal mogelijkheden om uw dak te isoleren. Het zijn hardschuimen die goed isoleren en vochtbestendig zijn. Isolatieplaten zijn dan ook perfect geschikt voor daken en vochtige ruimtes als gevels en kelders. Het materiaal heeft een betere isolatiewaarde dan minerale wol. Akoestisch scoren deze materialen dan weer minder.
  • PUR dakisolatie: PUR wordt het meest gebruikt om het dak te isoleren. Er zijn platen en gespoten schuim. PUR isoleert het dak uitstekend, is niet gevoelig voor vocht en is zeer duurzaam. Het kan in verschillende diktes worden aangebracht.
  • PIR dakisolatie: Deze platen zijn vochtbestendig en isoleren uitstekend. Ze kunnen ook heel wat druk aan en zijn dus perfect voor het isoleren van daken. Het is makkelijk te verwerken en brandwerend. U kan er ook de zoldervloer mee isoleren.
  • Ecologische dakisolatie Oog voor ecologie bij het isoleren van je dak. Dan kan u bio-ecologisch te werk gaan. Ecologische isolatie bevat geen of nauwelijks chemische toevoegstoffen. Let wel, deze dakisolatie is vaak een stuk duurder dan andere isolatie en er zijn nog maar weinig bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn.
  • Schapenwol: Dit materiaal wordt veel gebruikt en heeft goede vochtregulerende eigenschappen. Dit materiaal isoleert zeer goed. Het is wel duur.
  • Papiervlokken: Papiervlokken worden gemaakt van gerecycled krantenpapier. Ze kunnen heel wat vocht opnemen en later weer afgeven. Ruimtes onder het dak raken minder snel overhit met dit materiaal.
  • Houtwol: Houtwol slaat ook heel wat warmte op. Deze dekens kunnen makkelijk op maat gemaakt worden en tussen kepers bevestigd worden. Dit materiaal is perfect voor na-isolatie van hellende daken.
  • Kurk: Dit materiaal is verkrijgbaar in platen en isoleert zowel thermisch als akoestisch heel goed. Het is een duur materiaal, waardoor het minder populair is.
  • Hennep: Hennep is een zacht isolatiemateriaal dat voor dakisolatie gebruikt wordt. Het is niet geschikt voor vochtige omgevingen en het materiaal is ook brandbaar.

Wat kost dakisolatie?

De prijs van dakisolatie schommelt sterk en is afhankelijk van het gebruikte materiaal. De prijs situeert zich ergens tussen de 20 en 100 euro per m2. Wil u exact weten wat uw dakisolatie gaat kosten, dan informeert u zich maar beter bij een specialist. Deze bekijkt welk materiaal het beste is en hoeveel het kost. Houd ook altijd rekening met wat extra kosten. Een marge nemen op de kosten is verstandig om niet in de problemen te komen. Vraag steeds meerdere offertes aan voor uw dakisolatie, maar zorg wel dat u correct vergelijkt.

Overweegt u uw dak te isoleren, dan kan het zijn dat u voor enkele premies in aanmerking komt. Zo kunt u stevig wat besparen. Vaak is er een premie voorzien door de netbeheerder en er is ook een verlaagd BTW-tarief voor isolatiewerken in privéwoningen ouder dan 10 jaar. U betaalt dan slechts 6% BTW in plaats van 21%.

Waarop letten bij dakisolatie?

Gaat u uw dak isoleren dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden:

  • Kies de juiste dikte van isolatie
    Zeker wanneer u uw dak langs binnen isoleert is dit belangrijk. Hoe beter de isolatiewaarde van het materiaal, hoe minder dik uw isolatielaag moet zijn.
  • Houd rekening met de akoestiek
    Thermisch isoleren is één ding, maar ook het weren van geluid kan belangrijk zijn. Een goede dakisolatie verhoogt uw wooncomfort. Glaswol is zeker een goede keuze als dakisolatie als u akoestisch goed wil zitten.
  • Zorg voor een correcte plaatsing van het dampscherm
    Een goed geplaatst dakscherm is essentieel als u vocht in het isolatiemateriaal wil vermijden.
  • Vermijd koudebruggen
    Koudebruggen zorgen voor warmteverlies. Een vakkundig geplaatste dakisolatie voorkomt koudebruggen.

Wenst u zeker te zijn van een vakkundig dakisolatie, dan schakelt u maar beter een specialist in. Er zijn heel wat specialisten in dakisolatie dus keuze zat. Ongetwijfeld kunt u wel ergens een referentie krijgen.

Wat moet u weten bij het isoleren van uw dak?

Overweegt u uw dak te isoleren weet dan dat dit een investering is die u snel kan recupereren. Let dus niet enkel op de aankoopprijs, maar ga voor de best mogelijke isolatie. Zo zit u voor jaren goed. Bespaar niet want daar krijgt u achteraf gegarandeerd spijt van.

Een optimale dakisolatie staat of valt met een dampscherm dat correct geplaatst is. Dit dampscherm kan uit zilverpapier of plastic gemaakt zijn, maar moet volledig dicht zijn. Bent u niet zeker, laat dit dan over aan een specialist.

Heeft u geen kamers op zolder, isoleer dan de zoldervloer. Zo laat u geen warmte verloren gaan.

Welke fouten voorkomen bij het isoleren van uw dak?

Fout 1 l Een luchtspouw laten tussen isolatie en onderdak
Dit is niet nodig want zo krijgt u verliezen en bestaat de kans op condensatie achter uw isolatie. Vul de beschikbare ruimte volledig op met isolatie en zorg voor winddichtheid aan de buitenzijde en een goede dampdichtheid aan de binnenzijde.

Fout 2 l Te weinig isoleren
U kan nooit te veel isoleren. Zorg altijd voor voldoende isolatie en het credo is beter te veel dan te weinig.

Fout 3 I Niet lucht-, damp- of kierdicht
Een goed geïsoleerd hellend dak moet winddicht zijn aan de buitenzijde en lucht- en dampdicht aan de binnenzijde. De juiste materialen zijn dus essentieel. Kiest u verkeerd, dan kan dit inwendige condensatie veroorzaken. Zorgt u niet voor kierdichtheid, dan kunnen er koudebruggen ontstaan. Bent u hier niet in thuis, dan kan het zeker de moeite lonen om met een ervaren vakman in zee te gaan.

Fout 4 l Isolatie samendrukken

Isolatiemateriaal in openingen proppen? Niet doen! Isolatie is stilstaande lucht, pers er dus niet alle lucht uit tot u enkel nog het materiaal zelf heeft. De lucht is essentieel om goed te isoleren.

Fout 5 l Minderwaardig materiaal

Er bestaat geen slecht isolatiemateriaal, maar elk materiaal heeft wel zijn voor- en nadelen. De juiste dakisolatie op de juiste plaats is dan ook essentieel. Daarbij moet u rekening houden met het plaatsingsgemak, de vochtgevoeligheid, de brandveiligheid, de akoestische prestaties en vandaag de dag ook de duurzaamheid.

Fout 6 l U slecht laten adviseren

Dakisolatie plaatsen zonder advies in te winnen? Wij zouden het niet doen. U isoleert normalerwijze maar één keer dus doet u het maar beter goed. Vraag uitleg aan een specialist of laat het dak isoleren aan hem/haar over. Een specialist heeft de nodige expertise en staat garant voor een vlekkeloze installatie van uw isolatie.

Wat zijn koudebruggen bij een dakisolatie?

Een koudebrug is een brug tussen een koude buitenruimte en een warme binnenruimte. Hier kan warmte door verloren gaan. Koudebruggen komen vooral voor waar niet geïsoleerde bouwdelen elkaar raken en waarde warmteweerstand lager is dan in de omliggende delen. Hierdoor verliest u energie en kunnen problemen met condensatie ontstaan. Het is dan ook noodzakelijk om koudebruggen zoveel mogelijk te voorkomen.

Eenmaal u met koudebruggen zit is het moeilijk dit te verhelpen. Als u het dak gaat isoleren is het wel belangrijk dat het isolatiemateriaal perfect aansluit. Naden en kieren dienen afgeplakt te worden met tape en ook het dampscherm moet langs de muren goed aansluiten. Zo voorkomt u koudebruggen en het feit dat isolatiemateriaal vochtig kan worden. Bovendien maakt u op deze manier het dak perfect luchtdicht.

Hoe berekent u de dikte van uw dakisolatie?

Bij het berekenen van de dikte van uw dakisolatie spelen een aantal waarde een rol. Denk daarbij aan de RD-waarde, de U-waarde en de λ-waarde. Spreekt men over de Rd-waarde dan heeft men het over de warmteweerstand van een isolatielaag tegen warmteverlies. Hoe hoger deze waarde, hoe hoger de weerstand van uw dakisolatie. Deze waarde bekomt u door de dikte van het gekozen isolatiemateriaal per meter te delen door de λ-waarde. De minimale waarde is 0,75m2 K/W om te voldoen aan de minimale isolatienormen.

De U-waarde geeft dan weer aan hoeveel warmte er per seconde per vierkante meter verloren gaat. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat.

De λ-waarde of lambdawaarde geeft aan in welke mate het materiaal de warmte geleidt. Hoe lager deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Informeer u goed over uw dakisolatie

Uw dak isoleren? Verstandig! Er zijn heel wat vakspecialisten die perfect in staat zijn uw dak volgens de regels van de kunst te isoleren. Daarbij gaat u beter niet over één nacht ijs. Bekijk zeker altijd even referenties, lees er de Google Reviews op na en ga het gesprek aan. Een capabele vakman is zijn geld dubbel en dik waard. Ga steeds met een specialist in zee en bespaar niet op de materialen. U kunt maar beter ineens goed isoleren dan steeds bezig blijven. Het loont zeker ook altijd de moeite om meerdere specialisten een offerte te vragen voor uw dakisolatie. De prijzen kunnen heel uiteenlopend zijn, maar zorg er wel voor dat u altijd correct vergelijkt. De prijs hangt vaak samen met de gebruikte materialen, dus vergelijk ook op die manier.

Hopelijk bent u wijzer geworden van dit artikel en kunt u nu vol vertrouwen uw dakisolatie aanpakken. Vraag zeker enkele offertes aan en laat uw dak isoleren. U plukt er quasi onmiddellijk de vruchten van. Een specialist kan u ook informeren voor welke premies uw dakisolatie in aanmerking komt.

Dakisolatie plaatsen?

Nu-isoleren.be staat steeds paraat voor u. Snelle opvolging verzekerd.
De beste prijzen en service bij Nu-isoleren.be! 100% tevredenheid gegarandeerd!

Vraag Hier Uw Offerte Aan